Info: 

Projectspecificaties

Deelnemers: 
Gemeente Enschede
Meer weten?
14 053

Roombeek, de bekendste wijk van Enschede

Bijna heel Nederland kent de wijk Roombeek in Enschede. Voor een groot deel komt dit door de dramatische vuurwerkramp in 2000. Inmiddels trekt de wijk ook veel liefhebbers van architectuur aan.

Op 13 mei 2000 ontplofte de vuurwerkopslagplaats van S.E. Fireworks. Deze was gevestigd midden in de wijk het Roombeek. 42,5 hectare van de stad werd verwoest. Dit is een gebied ter grootte van Vaticaanstad. 4150 bewoners waren (tijdelijk) ontheemd en 650 woningen werden direct getroffen door de ramp.

Wederopbouw
Voor de vuurwerkramp in het Roombeek, had de gemeente al plannen om de wijk te vernieuwen. Na de ramp werden de plannen echter drastisch gewijzigd. De doelstellingen waren dat iedereen die in de wijk gewoond had, weer kon terugkeren. Gebouwen die de vuurwerkramp hadden overleefd, mochten niet gesloopt worden, de straten moesten zo lopen als vroeger en alle bomen die in de wijk waren blijven staan, mochten niet gekapt worden. Het moest een wijk worden waar iedereen zich thuis zou voelen met respect voor het verleden en oog voor de toekomst.

Inspraak oud-bewoners
Pi de Bruijn werd als stedenbouwkundig architect aangetrokken. Zijn idee was om de wijk zoveel mogelijk in collectief en particulier opdrachtgeverschap te ontwikkelen. Dat betekende dat er weinig projectontwikkelaars in de wijk werden toegelaten en dat oud-bewoners veel inspraak hadden.

De Museumlaan aan het Roombeek onderscheidt zich door hoogwaardige architectuur van nationale en internationale architecten. De laan is aangelegd volgens het Spaanse principe: eerst de infrastructuur en dan pas de bebouwing. De eis van Pi de Bruijn was dat elke architect maar één keer huis mocht bouwen in dit stuk en ook hier hield hij scherpe bouwregie. Dit heeft geresulteerd in een spectaculair mooie wijk. Het levende bewijs dat opnieuw beginnen kan resulteren in een mooier eindproduct dan men oorspronkelijk voor ogen had.

Download Imagery

Architectuur Roombeek
Stadsbeek Roombeek
roo-download-07-slide
roo-download-06-slide
roo-download-05-slide-2
roo-download-04-slide-3
roo-download-03-slide-4
roo-download-02-slide-5
roo-download-01-slide-6

Related projects

  • Innovatie
  • Zorg
  • Maatschappij
Wijkteams; voorbeeld van sociale innovatie